sirtaki Over ons      Het menu      Diversen      Contact      Mikro Sirtaki (Delicatessen)
Sirtaki     Olijfboom     Olijfolie     Athene
grieks
 
Olijfolie


De olijfolie is niet alleen heilig maar ook voedzaam en gezond. De olijven, vanwege hun harde pit ook wel 'steenvruchten' genoemd, bevatten een extreem hoog oliegehalte (tot de helft van hun gewicht). Ongeveer vijf kilogram olijven kan al een liter olie opleveren.

Het begint allemaal met de bloei in mei en juni. Dan zijn de kleine, tere trosjes zichtbaar met daaraan zo'n tien tot veertig witgele bloempjes. De wind bestuift slechts een klein deel van de bloempjes. Na vier tot zes maanden zijn de vruchten uitgerijpt, overigens alleen aan de bomen die ouder zijn dan een jaar of vijf tot acht.

De oogst loopt van september tot maart en vindt nog altijd grotendeels handmatig plaats, allerlei pogingen tot mechanisatie ten spijt. De plukkers bezoeken elke boom meerdere keren omdat de vruchten verschillen in uitrijpingstijd. Ze klimmen met ladders de bomen in en trekken, vaak gewapend met houten harkjes, de olijven één voor één van de takken of slaan ze er met stokken uit. Onder de bomen gespannen netten of doeken vangen de olijven op. De onrijpe, groene exemplaren hebben stevig vruchtvlees en een scherpe, bittere smaak. Ze zijn niet zomaar te eten.


 



Eerst krijgen ze een behandeling met loogachtige stoffen waardoor de bitterheid eruit trekt. Als de olijven uitrijpen verkleuren ze, vaak via allerlei tussentinten, naar donkerpaars of zwart.

De zwarte olijven zijn zachter en sappiger dan de groene, niet zo bitter van smaak en bevatten meer olie. Na het plukken rotten ze snel weg en worden om die reden in pekel of droog zout gelegd. Zo ontstaat de keur aan olijven die we kennen: groene, zwarte, harde, zachte, vlezige, met grote pitten of juist kleine olijven, ontpitte olijven gevuld met ansjovis, knoflook, in kruiden en knoflook ingelegde olijven. Stuk voor stuk zijn het culinaire hoogstandjes.
 


olijf
 
© 2007 Sirtaki | ontwikkeld door A Z Z U R R E